Cercetare calitativă
Comunități online: O soluție de research cu circuit închis care, prin intermediul moderatorilor specializați în moderare online, conecteaza direct consumatorul cu brandurile, oferind astfel feedback și insight-uri permanente reprezentanților brandurilor.
Acest tip de abordare calitativă presupune o implicare foarte mare a participanților selectați să facă parte din comunitate. Este astfel creat cadrul unui feedback permanent și în timp real (chiar peste noapte) pentru diferitele activități de research în care sunt implicați participanții.
Explorarea longitudinală (pe o perioadă lungă de timp) a opiniilor, percepțiilor și atitudinilor, alături de versatilitatea acestei soluții (posibilitatea de a lansa atât studii calitative, cât și studii cantitative scurte) sunt alte două atribute importante ale comunităților online.
Etnografia:analizează relația dintre cultură și comportament prin interviuri și sesiuni de observație a consumatorilor în contextul natural al achiziției și utilizării produsului. Această metodologie oferă perspective ample și insight-uri valoroase în legătură cu viziunile, acțiunile consumatorilor și locul în care aceștia locuiesc.
SliceOfLife: instrument etnografic de cercetare, dezvoltat de compania noastră, care surprinde pe de-o parte comportamentul de cumpărare al consumatorilor în sesiuni de tip accompanied shopping, iar pe de alta aspectele de lifestyle și consum prin intermediul vizitelor realizate la domiciliul respondenților (in-home visits).
Focus Group-ul: Discuție deschisă, de grup, cu 6-8 participanți, ce permite evidențierea comportamentelor, atitudinilor, punctelor de vedere în interiorul diferitelor categorii de consumatori. Concentrându-ne pe descoperirea experiențelor și valorilor membrilor grupului, oferim clienților noștri informații valoroase cu privire la modul în care consumatorii gândesc și motivele pentru care aceștia se îndreaptă spre o anumită direcție.
Acest tip de cercetare este folosit atunci când este necesară testarea de concepte, mesaje, produse sau pentru a evalua campanii de publicitate sau de marketing. În plus, este util în identificarea profilul grupului țintă, a caracteristicilor brandului și a poziționării corecte între brandurile aparținând aceleiași categorii. Descoperirea părerilor publicului-țintă în legătură cu un produs, idee sau problema este, de asemenea, vizată prin intermediul focus group-ului.
Subcategorii
A. Focus Group-uri între prieteni: discuție liberă cu grupuri de prieteni între 4 și 6 participanți. Este recomandat fie adolescenților sau tinerilor care au nevoie să se simtă în siguranță pentru a depăși tracul, rușinea sau teamă de exprimare, fie pentru situațiile în care deciziile se iau în grup ori luând grupul în calcul.
B. Focus Group-uri conflictuale: pun față în față persoane cu opinii diferite, iar din dezbaterea creată sunt cristalizate insight-uri deosebit de interesante privind fundamentele ce stau la baza deciziilor ori problemelor.
C. Focus Grupuri Online: discuții de grup realizate online cu ajutorul unei platforme de comunicare. Reprezintă o metodologie recomandată tinerilor care petrec foarte mult timp pe interent, open minded și dispuși să comunice online despre opiniile și punctele lor de vedere.
D. Focus Groupuri via Whatsapp: discuții de grup realizate pe Whatsapp. Metodologie recomandată generațiilor tinere (în special Generația Z – 11-18 ani) foarte familiarizate cu comunicarea prin intermediul whatsapp-ului. Permite testări de produse audio-video, sharing de experiențe în timp real. Grupurile sunt închise și foarte bine controlate de moderator și co-moderator.
Interviul în profunzime: prin această metodologie ce vizează un singur respondent, oferim clienților noștri posibilitatea unei investigări amănunțite a obiceiurilor de consum, convingerilor, opiniilor, atitudinilor, preferințelor ori reacțiilor cu privire la o anumită temă. Este util mai cu seamă în cadrul studiilor ce presupun subiecte sensibile de discuție, care nu pot fi abordate în public sau pentru situațiile în care publicul vizat este unul educat sau dificil de abordat.
Subcategorii
A. Interviuri in familie: vizează discuții deschise cu membrii familiei. Această metodologie oferă posibilitatea investigării amănunțite a percepțiilor la nivel de familie față de diverse servicii și produse.
B. Interviuri „Business to Business”: interviuri față în față, realizate cu categorii mai speciale de respondenți. Sunt recomandate pentru sfera de afaceri - middle și top management - sau sfera medicală - medici.
C. Interviuri în pereche: presupun adresarea unor teme generale de discuție, ce targetează opinia cuplului și nu a persoanei. Această metodologie permite o explorare detaliată a percepțiilor la nivel de cuplu în ceea ce privește produsele sau serviciile supuse spre analiză.
Observația: permite obținerea unor informații valoroase cu privire la comportamentul oamenilor în mediul lor natural. Această metodologie le oferă clienților noștri posibilitatea de a descoperi beneficiile pe care consumatorii le percep vis-a-vis de produsele sau serviciile lor, determinarea oportunităților de afaceri, înțeleagerea modului în care oamenii folosesc de fapt produsele sau serviciile supuse spre analiză. Mai mult decât atât, cercetarea este realizată chiar în spațiul în care produsele și serviciile respective sunt utilizate (supermarketuri, centre comerciale, restaurante etc), fiind urmărite sentimentele exprimate de consumatori la nivel non verbal, cantitatea de timp petrecută în interacțiunea cu produsul sau serviciul analizat și tipul interacțiunii.
Subcategorii:
A. Observația participativă: metodologie ce presupune pe lângă observația standard, un interviu în profunzime, concentrat pe tipul de observație: cumpărături asistate, gătit sau sesiuni de curățenie în casă etc.
B. Interviuri de tip „Guerilla”: reprezintă o metodă de cercetare calitativă neconvențională, ce presupune integrarea cercetătorului în mediul consumatorului, nu doar pasiv (observațional), ci și activ. Acesta se va comporta asemenea consumatorului, jucând rolul său: va comunica la fața locului cu consumatorii, pentru a obține informații direct de la aceștia, ca de la consumator la consumator. Interviurile de acest tip permit obținerea de informații valoroase cu privire la experiența consumatorului, contribuind semnificativ la înțelegerea perspectivelor și acțiunilor acestuia. Ca acțiune spontantă în locurile în care consumatorii își desfășoară acțiunea, observația realizată de cercetătorul „sub acoperire” este utilă ca extra-metodologie pentru focus group-uri, interviuri în pofunzime sau accompanied shopping. Aria sa de aplicabilitate este foarte largă, de la studii de Usage & Attitudes, la poziționare de brand și testare de produse sau ambalaje.