Studiul “Digital ®Evolution 2024” realizat de Exact Business Solutions, scoate în evidență diferențele semnificative dintre utilizatorii frecventi ai celor două platforme sociale majore: Facebook și TikTok.
Conform acestui studiu, derulat in fiecare an incepand cu 2017 pe populatia nationala adulta, cu educatie medie si superioara si conectata la internet, utilizarea zilnică a platformelor sociale a suferit transformări semnificative de-a lungul acestei perioade. Dacă Facebook a fost mult timp lider incontestabil în ceea ce privește frecvența utilizării zilnice, începând cu 2020, TikTok a înregistrat o creștere accelerată, ajungând la un punct maxim de 40% în ianuarie 2023. Deși în 2024 se observă o ușoară scădere a utilizării TikTok (37%), acesta rămâne o platformă de referință, mai ales pentru publicul tânăr. În același timp, utilizarea Facebook a înregistrat un declin treptat, coborând de la un vârf de 83% în 2020 la 72% în 2024. Această schimbare reflectă diferențele de comportament dintre utilizatori și preferințele generaționale distincte.
Analiza comportamentală oferă și o perspectivă detaliată asupra preferințelor, obiceiurilor și tendințelor de consum de continut online ale acestor segmente distincte de utilizatori.
Cateva dintre concluziile analizei:
- Rata de utilizare a platformelor sociale: Analiza ratei de engagement arată că utilizatorii frecventi de TikTok sunt activi intr-o masura foarte mare, chiar si pe celelalte platforme sociale, inclusiv pe Facebook. In schimb, doar o mica parte dintre masa mare de utilizatorii frecventi de Facebook sunt activi si pe TikTok, dar ii putem gasi intr-o proportie destul de mare pe Instagram si pe Youtube.
- Dispozitive pentru acces la internet:
- Utilizatorii TikTok care nu sunt si pe Facebook folosesc cu precadere smartphone-urile si tablete, mai putin laptop-urile sau PC-urile, cu o orientare către mobilitate și interacțiuni scurte, rapide.
- Utilizatorii Facebook care nu se sunt si pe TikTok utilizează o gamă mai diversificată de dispozitive, incluzând atat telefoanele smartphone cat si laptopuri și desktop-uri.
- Activități online si consum de continut:
- TikTok-erii sunt mult mai implicați în social networking activ, streaming video și online gaming, plus un consum de continut video cu durata foarte scurtă.
- Utilizatorii activi de Facebook se concentrează mai mult pe interacțiuni în grupuri tematice și consumul de știri si de content scris.
- Activități online de comanda mancare:
- Utilizatorii TikTok folosesc intr-o masura mai mare Glovo si Tazz, motivul principal declarat fiind rapiditatea procesului.
- Utilizatorii exclusivi de Facebook mananca intr-o masura mai mare la restaurant, motivul principal fiind lipsa timpului pentru gatit acasa.
- Activități de cumparaturi online:
- Utilizatorii de TikTok fac intr-o masura mai mare cumparaturi online si folosesc intr-o masura mai mare tot platformele Glovo si Tazz, motivul principal declarant fiind evitarea aglomeratiei din magazinele fizice.
- Utilizatorii exclusivi de Facebook folosesc intr-o masura mai mare serviciul Bringo, pentru a salva timp si efort.
- Utilizare servicii financiare:
- Utilizatorii TikTok folosesc intr-o masura mai mare serviciul Revolut si adoptă mai rapid solutii ca portofelul electronic și plăți mobile.
- Utilizatorii Facebook adopta si aceste servicii insa se bazează în continuare si pe servicii bancare online “tradiționale” de tip internet banking / mobile banking.
- Mobilitate urbană:
- Utilizatorii TikTok apeleaza intr-o proportie mai mare la aplicațiile de mobilitate urbană si ride-sharing precum Uber și Bolt.
- Utilizatorii Facebook folosesc intr-o masura mare si opțiuni clasice, precum transportul public sau masina personala.
- Alte activități online:
- Utilizatorii activi pe TikTok consuma intr-o masura mai mare servicii de muzica online, vizioneaza filme online, urmaresc vlogger-i si joaca la pariuri online.
- Diferențe demografice:
- Segmentul de utilizatori exclusiv de TikTok este dominat de un public mai tânăr, usor mai masculin, cu un procent mai mare de populatie rurala si intr-o masura mai mare necasatoriti.
- Facebook are o distribuție echilibrată pe grupe de vârstă, sex si grad de urbanizare, incluzând procente semnificative de utilizatori din generațiile X și chiar Baby Boomers.
Sursa: Informațiile sunt extrase din raportul studiului „Digital ®Evolution – Connected Consumer Monitor”, realizat de EXACT Business Solutions în 2024. Universul cercetării a fost reprezentat de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, rezidente în mediul urban și rural, utilizatori de internet. Volumul eșantionului este de peste 1000 respondenți. Aceștia au fost selectați din panelul EXACT Business Solutions, care conține mai mult de 40.000 de respondenți, chestionarul fiind administrat online.